Dugotrajno uklanjanje dlačica

Ovaj tretman jedan je od najtraženijih u svijetu upravo zbog dugotrajnog olakšanja problema dlačica. U našem ga salonu vršimo uređajem Yperion®, prvim razvijenim IPL sustavom koji koristi integriranu pulsirajuću svjetlost za trajno uklanjanje dlačica.

Šesnaest programa omogućuje da istovremeno odaberemo točnu terapiju za svaki tip kože (pigmentacija) i veličinu dlačica, garantirajući optimalne rezultate za gotovo sve klijente. Yperion® propušta svjetlost između 610 i 1000 nm, eliminirajući pritom štetne zrake i dopirući ciljano do melanina u dlaci.

Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, a klinički je dokazano da 72% dlačica nestane nakon trećeg tretmana. U prosjeku od 15 do 20 dana nakon prvog tretmana gotovo sve dlačice koje su bile tretirane počinju ispadati. Neke će ponovo izrasti, ali neće biti guste kao prije i biti će vidljivo tanje. Nakon nekoliko tretmana doći će do značajnog smanjenja broja dlačica na tretiranoj zoni.

Najčešća pitanja i odgovori:

Kako Yperion uklanja dlačice?
Intenzivna svjetlost određene valne duljine s uređaja Yperion ulazi u kožu gdje ju upija melanin koji se nalazi u dlačicama. Upijanjem se stvara toplina koja se potom prenosi u korijen (folikul) dlačice. U nekoliko milisekundi folikul se zagrijava na 70°C, što ga razara. Stotine folikula dlačica razaraju se jednim impulsom. Dlačice otpadaju nakon jednog ili dva tjedna.

Mogu li svi tipovi kože i dlačica biti tretirani?
Što je dlačica tamnija (bogatija melaninom), rezultat je bolji. Svijetle i tanke dlačice teže je ukloniti. Sijede i crvene dlačice ne mogu se ukloniti ovom metodom. Budući da koža također sadrži melanin, vrlo je važno da nije tamna. Melanin u tamnoj koži sprječava svjetlost da stigne do melanina u folikulama dlačica te dolazi do velikog smanjenja efikasnosti tretmana i povećanja rizika oštećenja kože. Zbog toga se ne tretiraju tipovi kože 5 i 6, kao ni osobe koje privremeno imaju jako tamnu kožu npr. poslije sunčanja.

Zašto se tretirana zona mora prvo obrijati?
Brijanje je potrebno da bi se izbjeglo rasipanje energije na površini kože. Ako dlačice nisu obrijane, smanjuje se efikasnost tretmana i povećava rizik od površinskih opekotina.

Je li  fotoepilacija bolna?
Osjećaj za bol jako varira od osobe do osobe, ovisi o koncentraciji melanina u koži, debljini i gustoći dlačica u tretiranoj zoni, itd. Važno je napomenuti da u slučaju neugodnog osjećaja aparat svojim programima dopušta smanjiti jačinu, a da pritom ne izgubimo na efikasnosti tretmana.

Ima li sekundarnih efekata?
U nekim se slučajevima na tretiranoj zoni može pojaviti crvenilo, edem ili perifolikularna papula (mali mjehurići). Ti efekti nestaju nekoliko sati nakon tretmana. Možemo reći da u većini slučajeva nema sekundarnih efekata.

Zašto je potreban određeni period kako bi dlačice počele otpadati?
Nakon tretmana dlaka i dalje ostaje u koži, iako je izgubila vezu s krvnim žilama koje ju hrane. Progresivno će s vremenom otpasti u procesu obnove epidermisa (peeling). Zbog toga, otprilike do tri tjedna poslije tretmana, dlake izgledaju kao da i dalje rastu.

Zašto je potrebno nekoliko tretmana?
Svjetlost emitirana iz Yperion L600 može utjecati samo na dlake koje su u fazi rasta. Statistički gledano, barem 30% dlačica na određenom području je uvijek u fazi rasta. Zbog toga je potrebno nekoliko tretmana. Osim toga, postoje „spavajući“ folikuli koji se mogu aktivirati zbog hormonalnih promjena, promjena u godinama ili u godišnjim dobima. I to može biti razlog za veći broj tretmana.

Koliko je tretmana potrebno?
Broj potrebnih tretmana ovisi o boji dlačica, području koje se tretira, životnom vijeku dlačice i osobnim genetskim čimbenicima. Zbog toga je teško unaprijed odrediti broj tretmana, ali se statistički uzima od 4 do 6 tretmana. Muška leđa i prsa potrebno je tretirati više puta.

Kako se ovaj tretman razlikuje od tretmana laserom?
Laser radi na jednoj valnoj duljini i teoretski je prilagođen jednom tipu kože i dlačice. Zahvaljujući svom širokom spektru svjetlosti Yperion L600 omogućava tretiranje različitih tipova kože i dlačica, zbog čega je fleksibilniji od lasera.

Kako se ovaj tretman razlikuje od elektrolize?
Elektroliza je bazična metoda dugotrajnog otklanjanja dlačica. Međutim, ta je metoda veoma bolna (zbog penetracije iglom do folikula dlake koji se treba uništiti) i dugotrajna (tretira se dlačica po dlačica). Yperion omogućuje da se velike površine tretiraju u relativno kratkom vremenu.