GRAZIA De luxe kolumna: Smetaju li i vas tamne mrljice na koži?

Različite vrste pigmentacije ovise o uzrocima njihovog nastanka. Tako možemo imati genetsku predispoziciju za sklonost hiperpigmentacijama, kod nekih žena kontracepcijske pilule mogu izazvati poremećaj pigmentacije, neke su jednako izražene cijelu godinu, a neke se pojavljuju nakon ljeta.
Velik je broj različitih hiperpigmentacija kože, a ovdje ćemo istaknuti one najčešće koje se pojavljuju na izloženim dijelovima kože, uzrokujući nam najveće probleme.

Melazma
Melazma je promjena na koži u obliku smeđih mrlja kod odraslih ljudi. Obično pogađa obje strane lica; najčešće obraze, nos, čelo i gornju usnu. Gotovo uvijek se javlja za ljetnih mjeseci, kad je pojačano izlaganje sunčevoj svjetlosti i umjetnim izvorima UV zračenja. Najčešća je kod žena, a pojavljuje se kod svega 10 posto muškaraca. Kod žena uzrok mogu biti kontracepcijske pilule ili hormonski aktivna kontracepcijska spirala.

Kloazma
Kloazma se katkad naziva i “trudnička maska”, a pojavljuje se najčešće na licu ili, ponekad, na abdomenu. Iako taj naziv potencira samo jedan od uzroka nastanka, ona se javlja i kod žena koje uzimaju kontracepcijske hormone, a može se pogoršati izlaganjem suncu.

Sunčane pjege
Mrlje od sunca, odnosno, staračke pjege obično se javljaju kao rezultat oštećenja kože sunčevom svjetlošću. Male, tamne mrljice većinom se pojavljuju na licu, rukama, gornjem dijelu leđa, ali i na bilo kojem dijelu tijela izloženom suncu.

Pjege
Pjege su najčešće na licu – obrazima i nosu, ramenima i dekolteu, a obično nastaju kao nasljedne pojave na koži. Teže ih je izbjeljivati nego staračke pjege, a rezultati najčešće nisu trajni. Stoga je najvažnija zaštita od sunčevih zraka.
PIH ili postinfl amatorna hiperpigmentacija
Obično se javlja nakon neke vrste ozljede kože. Često se može javiti nakon akni, ozljeda, agresivnih tretmana ili korištenja neodgovarajućih proizvoda za njegu. O podrijetlu i uzroku hiperpigmentacija ovisi i uspješnost uklanjanja.

MELANO out sistem je novi vrhunski tretman u službi rješavanja vaših hiperpigmentacija, dostupan i kod nas. Radi se o profesionalnom sustavu koji djeluje na stanice odgovorne za boju kože, smanjujući stvaranje viška boje i učinkovito uklanjajući mrljice. MELANO out sistem djeluje tako da blokira tirozinaze (pigmentne enzime koji pokreću proizvodnju melanina):
– inhibira enzimske mehanizme koji stvaraju
– smanjuje ili uklanja mrlje melaninskog podrijetla
– potiče obnovu stanica.

Najdjelotvorniji je kod pacijenata s melazmama, kloazmama, masnom i miješanom kožom, a vidljivi rezultati su:
– mrlje nestaju u jednom tjednu
– bez nuspojava (eventualno je moguće
– lagano crvenilo i minimalno ljuštenje)
– regulira lučenje sebuma
– koža lica postaje sjajna, pomlađena i bez mrlja.

Posebna prednost ovog tretmana je u tome što se može raditi tijekom cijele godine i kompatibilan je svim tipovima kože. Jedini je uvjet svakodnevno korištenje visokog zaštitnog faktora. Nikako nemojte zaboraviti da se promjene pigmentacije kože povećavaju dugogodišnjim izlaganjem suncu, pri čemu se štetni učinci kumuliraju. Stoga je pouzdana i učinkovita zaštita od sunca najvažniji korak u prevenciji i rješavanju hiperpigmentacija.

Posted in Blog.