Grazia De luxe kolumna: Masaža, više od luksuza

Živimo brzo, premalo kretanja i previše stresa. Svakodnevno se nesvjesno nalazimo u neprirodnom položaju. Sve to vodi deformaciji, usporenom krvotoku i metabolizmu, odnosno cjelokupnom narušavanju zdravlja. Osim tjelovježbe, od velike su pomoći masaže.

Masaža je od davnina poznata i priznata metoda prevencije, liječenja i otklanjanja raznih tegoba. Njome djelujemo na tijelo, emocije, um i duh, jer duboka relaksacija omogućuje tijelu da se oslobodi od stresa i toksina, te poboljša dotok kisika i hrane u organe i pospješi cirkulaciju. Pritiskanje, lupkanje, istezanje, glađenje mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom spada u tehnike masaže, a iskustvo masera presudno je kod izbora tehnike. 

Masaža leđa od 30 minuta tjedno može spriječiti nesanicu od koje pati veliki broj ljudi, a kao melem je kod glavobolja i migrena. Uz masažu leđa koja slovi kao najčešća masaža, preporučuje se masaža vlasišta, lica i stopala.

Masažom se oslobađamo bolova. Živci u leđima stradaju zbog stalnog sjedenja, pa je za njihovo opuštanje potrebna upravo kvalitetna masaža, baš kao i kod probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sportaši i rekreativci su se već uvjerili u učinkovitost kod ograničene gibljivosti zglobova, mišićnih atrofija, upale tetiva, distorzija, mišićnih istegnuća i iščašenja. Pruža pomoć onima koji pate od problema s crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.

Borba s celulitom, smanjenje naslaga masnoća te detoksikacija nezamislivi su bez masaže, čime doprinosimo i na bolje prihvaćanje sebe i svog tijela, a donosi nam osjećaj da smo jači i čvršći. Za dodatne blagodati kombiniramo ju s termoterapijom, aromaterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.

Usprkos brojnim pozitivnim utjecajima, ne smijemo ju primjenjivati u slučaju povećane tjelesne temperature tijela (iznad 37.5°C), prilikom akutnih upalnih procesa (gnojnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom), svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim kemijskim ili fizičkim agensima, upala vena i lifnih puteva, varikoznog sindroma, malignih procesa.

Ljubiteljima masaža i onima koji će to tek postati, predlažem da isprobaju dvije izuzetno opuštajuće i ritualne masaže:

Lava Shells masažu

Tradicionalna filipinska masaža provodi se uz pomoć samozagrijavajućih školjki i najfinijim masažnim uljima, a zbog toplinskog efekta, idealna je u zimskim danima. Lava Shells masaža namijenjena je za opuštanje, kod napetosti i bolova u mišićima i zglobovima. Školjke se samozagrijavaju smjesom vulkanskog mljevenog kamenja i tekućeg aktivatora sastavljanog od morske vode, algi i eteričnih ulja. Sljedi masaža specifičnim pritiscima i pokretima kojima slijedimo puteve energije koja kruži našim tijelom. Inovativna je, ugodna i djelotvorna za svakoga.

Raindrop masaža

Nježna je aromaterapeutska masaža leđa, specifična po direktnom kapanju čistih eteričnih ulja duž kralježnice, vrata i na stopala. Koriste se isključivo najčišća, nerazrijeđena eterična ulja, a poznato je da eterična ulja vrlo lako i brzo prodiru kroz kožu u tijelo, te se već nakon 20 minuta nalaze u krvotoku. Kapi čistih eteričnih ulja pomoću spinalnih živaca bivaju rasprostranjeni s kralježnice dalje po cijelom tijelu. I sudjeluju u balansiranju i poravnavanju energetskih centara u tijelu, rješavanju simptoma iskrivljene kralježnice, smanjenju stresa i anksioznosti, upala u tijelu, opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije u cijelom tijelu, potom i poboljšanju imuno sustava. 

Iako često smatrana luksuznim tretmanom, s obzirom na način života, poželjno je steći naviku masiranja jer redovita masaža tjera bolesti, popravlja raspoloženje i čini nas ljepšima.

Posted in Blog.