Grazia De luxe kolumna: Industrija ljepote u doba korone

Jedna od tema o kojima posljednjih dana puno slušamo jest i ona o industriji ljepote za vrijeme i nakon pandemije. Koje nam promjene donosi utjecaj novog virusa?

Hoćemo li manje odlaziti u salone ljepote ili ćemo ostati vjerni svojim navikama bez obzira na sve? Ono što sa sigurošću mogu tvrditi jest to da se kozmetičkim salonima koji su i do sada ozbiljno i profesionalno radili svoj posao u praktičnom dijelu ne mijenja puno. Kozmetički i pedikerski saloni i do sada su bili obveznici polaganja higijenskog minimuma i zbrinjavanja infektivnog otpada. Korisnici usluga su i prije ove pandemije jako dobro znali  koliko je važno da u našim salonima higijena ima iznimno visoke standarde i nisu očekivali ništa manje od vrhunske usluge. I osobno sam imala priliku surađivati s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u donošenju smjernica za struku pa mogu tvrditi da su promjene u odnosu na dosadašnji rad minimalne. Korištenje jednokratnih rukavica, papirnatih prekrivača za krevet, jednokratnog pribora, pravilno skladištenje čistih i iskorištenih ručnika i do sada je bila obveza koju je kontrolirala sanitarna inspekcija. Dezinfekcija ruku na ulazu u svaki prostor, kao i nošenje maske u zatvorenim prostorima postali su „novo normalno“ svugdje pa tako i u kozmetičkim i pedikerskim salonima. Naša struka nas uvijek dovodi do moguće opasnosti i izloženosti riziku neke zaraze jer dolazimo u doticaj s krvlju i s tjelesnim izlučevinama.

Oprez i pažnja na pravilne protokole izvođenja tretmana, kao i pažnja na zdravstveno stanje klijenta nešto je na što uvijek obraćamo pozornost. Sigurnost naših tretmana neupitna je, baš kao i potreba za uslugama uljepšavanja. Povjerenje koje korisnici kozmetičkih usluga imaju u svoje salone i u svoje kozmetičare pokazuju pune knjige narudžbi mjesecima unaprijed i to odmah po otvaranju koje je nastupilo u fazi popuštanja mjera nadležnog Stožera. Svaka kriza je i prilika, čvrsto u to vjerujem. Ovakve teške, krizne situacije utječu na naše osvješćivanje pa vjerujem da će nas i ova potaknuti da promislimo o tome kome dajemo svoje povjerenje.

Puno se ovih dana pričalo i o cijenama kozmetičkih usluga. Cijeli niz faktora utječe na formiranje cijena. Tu su dobavljači, potrošni materijali, kozmetika i ostali preparati, cijena rada profesionalca, najam. Poskupljenju potrošnog i dezinfekcijskog materijala, maski i rukavica svjedočimo iz dana u dan. Novi propisi donose smanjenje opsega zauzetosti salona, dakle, manje klijenata i nešto duže pripreme prostora za idućeg klijenta. Sve navedeno zapravo automatski dovodi do povećanja cijena usluge. Ono što sa sigurnošću mogu reći je to da saloni nisu u mogućnosti spuštati cijenu svojih usluga, a vrlo je vjeroajtno da će se to odraziti na korekcije cijena na koje ćemo biti prisiljeni najkasnije početkom iduće godine – ne nekim svojim hirom.

Prvi radni tjedni su iza nas i vrijeme je pokazalo da straha nema, da se smjernice poštuju, da su klijenti zadovoljni i disciplinirani. Zapravo, mogu pohvaliti sve naše sugrađane za strpljenje i toleranciju kojoj svjedočimo od uvođenja zaštitnih mjera. Odgovornošću, savjesnošću i zajedništvom pobijedit ćemo svaku, pa i ovu krizu. Vidimo se u salonu.

Posted in Blog.