GRAZIA De Luxe kolumna: Bez vode i koža vene

Što je zajedničko i suhoj i mješovitoj i masnoj i normalnoj koži? Nedostatak vlage. Puno je mogućih uzroka zbog kojih koža gubi vlagu. To može biti zbog vanjskih utjecaja, agresivnih kozmetičkih proizvoda, nekih medicinskih tretmana, cigareta, alkohola, umora, i naravno, stresa kao glavnog krivca za većinu naših boljki.

Kad imate na umu da je 90 posto našeg tijela zapravo voda, onda je logično koliko je ona iznimno važna za očuvanje lijepe i zdrave kože. A koža je naš štit, naš najveći organ i ogledalo nas samih.

Površinski rožnati sloj epidermisa prirodno je zaštićen hidrolipidnim slojem koji ima zadatak usporavati isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj  fiziološkoj barijeri, ubrzava se transdermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suhom.

Količina vode u koži nije stabilna, ona varira pod utjecajem okoliša i životnog stila, hrane, kozmetike, udjela vlage u zraku. Upravo zbog toga, podatnost kože i hidratacija nisu jednake kad smo ljeti na ulici, zimi u pregrijanom uredu ili sjedimo u zrakoplovu na visini od nekoliko tisuća metara. Potom, naleti vjetra, onečišćeni zrak i UV zrake koje odašilje sunce stalni su izvor agresije na kožu. Jednom kad je hidrolipidni film na površini kože dovoljno nestabilan, propušta više vode nego što bi trebao, a što osjećamo kao nelagodu i zatezanje. Ipak, najčešći razlog zbog kojeg dolazi do dehidracije kože jest neprikladna njega, što je utješna vijest jer uz malo vremena i dobre volje sami možemo na to utjecati.

Kako prepoznati dehidriranu kožu? Dehidrirana koža pokazuje pojačanu osjetljivost, čini se grubljom, blijeda je, površinski se peruta. Kao posljedica javlja se zatezanje, ten bez sjaja, a na mjestima gdje je koža tanja nastaju tanke, vidljive bore. Dehidracija je najrašireniji problem kad je njega kože u pitanju, a podjednako pogađa svakog od nas, bez obzira na to imali mi 30 ili 60 godina, porculansku svijetlu ili mediteransku tamniju put. Zato prvo obratite pažnju na preparate koje koristite u redovitoj njezi. Izbjegavajte one koji sadrže alkohol, a upravo je alkohol čest sastojak preparata za čišćenje lica. Alkohol veže vodu iz kože te uzrokuje suhoću u područjima na koja se nanosi. Birajte blage i njegujuće proizvode za uklanjanje šminke i čišćenje lica. Uljni čistači sjajan su odabir jer rastapaju sve slojeve nečistoća, čak i onih vodootpornih i to bez trljanja, iritiranja ili isušivanja, a lako se ispiru ne ostavljajući mastan film.

Posebno mjesto u vašoj kućnoj njezi posvetite kvalitetnoj hidratantnoj kremi. Birajte onu koja sadrži i masne sastojke, osobito ako je riječ o zreloj koži. Pomoći će u obnovi hidrolipidnog filma, odnosno zaštitnog sloja odgovornog za očuvanje cjelovitosti kože te osigurati dobru hidrataciju. Možete se odlučiti i za dodatak njezi u obliku hidratantnih seruma koji će brže i snažnije obnavljati cjelovitost  hidrolipidne barijere te puniti rezerve vode u koži budući da sadrže posebno aktivne tvari koje prodiru dublje u gornje slojeve kože. Zbog izrazito fluidnih tekstura, serumi se brzo upijaju, a zato što su jako lagani, savršeno odgovaraju svim tipovima kože. Mogu se koristiti tijekom cijele godine i odlični su za revitalizaciju kože u skladu s njezinim potrebama.

Ipak, samo djelovanje na kožu izvana nije dovoljno i koliko god preparati bili kvalitetni, morate joj pomoći i iznutra. Povećan unos tekućine u organizam neophodan je u ljetnim mjesecima, ali tu naviku dobro je zadržati tijekom cijele godine. Zato nastojite uvijek uz sebe imati bočicu vode jer je to zasigurno najučinkovitiji način za pružiti organizmu prijeko potrebnu hidriranost. U svakodnevnoj prehrani birajte namirnice koje svojim svojstvima njeguju i hrane kožu iznutra, a na visokim temperaturama idealna su okrepa osvježavajuće salate s avokadom, svježim krastavcima, kupusom i rajčicama, obilno začinjene maslinovim uljem. Zasladite se lubenicom, dinjom, grožđem, voćnim salatama s breskvama, kruškama i jabukama umjesto klasičnim kolačima i sladoledima, a vaša će koža to prepoznati i nagraditi.

Imajte na umu da tip kože i stanje kože nije isto. Ako je vaša koža suha, ta njezina osobina neće se promijeniti bez obzira na promjenu godišnjih doba, kozmetike ili prehrane. Suha koža imat će slabiju zaštitnu barijeru pa će biti podložnija sunčevom zračenju, bržem pojavljivanju bora i utjecaju slobodnih radikala. Konstantno će se boriti da u sebi zadrži prirodna ulja, a za posljedicu će imati perutanje, suhoću na dodir, čak i svrbež. S druge strane, manjak vlažnosti u koži samo je stanje koje se zove dehidracija i ono zapravo ovisi o godišnjim dobima, unos tekućine, njezi kože i prehrani pa se u skladu s time te uz malo upornosti i pažnje ovaj problem može riješiti. I na kraju, SPF 30 neka vam bude najbolji prijatelj u vrućim, sunčanim i slanim danima koji su pred nama.

Posted in Blog.