Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Zbogom, dlačice! (ali stvarno!)

Dani sunčanja su iza nas, preplanulost polako blijedi, ali svakodnevni problemi s dlačicama po nogama, na bikiniju ili u predjelu pazuha su i dalje tu. Sigurna sam da su borbe s britvicama, voskom ili kremom za depilaciju svaku ženu navele na to da poželi riješiti ih se zauvijek. Upravo period godine koji slijedi idealno je vrijeme za početak SPL (square pulse light) tretmana trajnog uklanjanja dlačica. Zapravo, nije stvar u ljetu ili zimi, nego u UV zrakama kojima koža ne smije, u većoj količini, biti izložena tijekom izvođenja ovog tretmana.

Lijepoj, osunčanoj koži treba otprilike mjesec dana odmora, a tada krenite s prvim tretmanom kako biste iduće ljeto dočekali bezbrižni. Često je, posebno ženama, najveća prepreka za odluku o ovom tretmanu činjenica da je dlačice prije tretiranja potrebno brijati. Zrake kojima su dlačice izložene prilikom tretmana prodiru do dubine od svega ¼ mm vanjskog sloja vaše kože. Energija koju stvaraju jednostavno se raspršuje oko folikula dlačica te uništava kapacitet rasta dlačica. Brijanje je potrebno da bi se izbjeglo rasipanje energije na površini kože. Ako dlačice nisu obrijane, smanjuje se učinkovitost tretmana, a moguć je rizik od površinskih opeklina. Logično je, kako bismo inače djelovali na folikule koje smo iščupali? Važno je imati na umu i činjenicu da se naša tijela stalno mijenjaju. Konstantno smo izloženi djelovanju hormona koji imaju značajnu ulogu u pojačanoj dlakavosti i s godinama neki ljudi gube na tjelesnoj dlakavosti, dok nekima dlačice počinju rasti na novim mjestima.

Djelotvornost samog tretmana ovisi o boji i debljini dlačica, kao i o dubini njihova korijena. Najbolji rezultati postižu se kod tamnih dlačica. Što je dlačica tamnija (bogatija melaninom), rezultat je bolji. Svijetle i tanke dlačice je teže ukloniti, a sijede i crvene dlačice ne mogu se ukloniti ovom metodom. Koža također sadrži melanin, pa je jako važno da nije previše tamna. Melanin u tamnoj koži sprječava svjetlost da stigne do melanina u folikulima dlačica te dolazi do velikog smanjenja djelotvornosti i povećanja rizika oštećenja kože. Zbog toga se ne tretiraju tipovi kože 5 (može se prepoznati po tamnosmeđem tonu, tamnosmeđi do crnoj boji kose i očiju, koji na suncu gotovo nikad ne izgori, a redovito potamni) i 6 (ima duboko pigmentirani tamnosmeđi ton, crnu boju kose te smećkasto-crne oči, nikad ne izgori i uvijek zadobije tamnu preplanulost), kao i koža koja privremeno ima tamnu boju (npr. nakon sunčanja). Upravo zato nemojte nasjedati na razne akcije koje vam se nude bez prethodnog savjetovanja sa stručnjakom.

Klinički je dokazano da u prosjeku 72 posto dlačica nestane nakon trećeg tretmana. Nekoliko dana (u prosjeku 15 – 20 dana) nakon prvog tretmana gotovo sve dlačice koje su bile tretirane će početi ispadati. Neke dlačice će ponovno izrasti, ali neće biti guste kao prije i bit će vidljivo tanje. Nakon nekoliko tretmana, doći će do značajnog smanjenja broja dlačica na tretiranoj zoni. I dok će na nekim dijelovima tijela tretman biti gotovo bezbolan, na osjetljivijim dijelovima osjetit ćete lagano peckanje. No osjećaj za bol jako varira od osobe do osobe, oviseći o koncentraciji melanina u koži, debljini dlačice, gustoći dlačica u tretiranoj zoni itd. Dobre su vijesti i da je nelagodni osjećaj trenutan za razliku od depilacije voskom kod koje je moguća osjetljivost i nakon tretmana. Kad pomislite na krajnji rezultat, sigurna sam da ćete izdržati. Važno je napomenuti da najmoderniji profesionalni uređaji u svojim programima dopuštaju smanjenje jačine u slučaju neugodnog osjećaja tijekom izvođenja, a da pritom ne gubimo na djelotvornosti tretmana. Uglavnom se može reći da u većini slučajeva nema sekundarnih efekata. Samo u rijetkim slučajevima nakon tretmana se na tretiranim mjestima može pojaviti crvenilo, edem ili perifolikularna papula (mali mjehurići), no ti efekti nestaju već nekoliko sati nakon izvođenja.

I za kraj, evo odgovora na najčešće pitanje klijenata, ono o broju potrebnih tretmana za optimalne rezultate. Na to pitanje nema univerzalnog odgovora jer broj tretmana ovisi o boji dlačica, području koje se tretira, duljini životnog vijeka dlačice i osobnim genetskim čimbenicima. Ali iz prakse mogu reći da je nužno najmanje šest do osam tretmana kako biste stvarno bili trajno zadovoljni. U nadi da sam vas detaljno upoznala sa svime što trebate znati o dugotrajnom uklanjanju dlačica, ne postoji razlog da ne razmislite ozbiljno o tome da iduće ljeto dočekate bezbrižno. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite našem salonu De luxe i rado ću vam pomoći.