Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Zajednički problem svih tipova kože – dehidriranost

Koža nas štiti od brojnih vanjskih utjecaja. Da bi mogla dobro funkcionirati, potreban joj je optimalan sadržaj vode. Prirodno se u koži nalazi 20 posto tjelesnog sadržaja vode. Njezin središnji sloj, dermis, sadrži 60 do 70 posto vode koja tamo stiže putem krvnih žila. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože, epidermis, natapajući prilikom prolaska njegove različite slojeve. Hidratacija kože upravo se zasniva na tom stalnom protoku vode koji se naziva i transepidermalni gubitak vode. Naime, površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj fiziološkoj barijeri, ubrzava se transepidermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suhom.

Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od 10 posto vode i kod nje se mogu primijetiti promjene u zaštitnom hidrolipidnom sloju, te neorganiziran i dehidriran površinski rožnati sloj kože. Dehidrirana koža pokazuje pojačanu osjetljivost. Slabljenjem hidrolipidnog sloja kože, slojevi ispod nje također postaju manje učinkoviti. Kao posljedica javlja se zatezanje, ten bez sjaja, a na mjestima gdje je koža tanja nastaju tanke, vidljive bore. Količina vode u koži nije stabilna, te varira pod utjecajem okoliša i životnog stila (ovisno o hrani koju konzumiramo, kozmetici koju koristimo, količini vlage u zraku i sl.), a to objašnjava zašto podatnost kože i hidratacija nisu jednake ljeti na ulici, zimi u pregrijanom uredu ili dok letimo u zrakoplovu na visini od nekoliko tisuća metara. Tu su i naleti vjetra, onečišćeni zrak i UV zrake koje odašilje sunce kao stalni izvori agresije za kožu. Jednom kada je hidrolipidni film na površini kože dovoljno nestabilan, on propušta više vode nego što bi trebao, što osjećamo kao nelagodu i zatezanje.

Najčešći razlog dehidracije kože je neodgovarajuća njega. Možda proizvodi na tržištu svi izgledaju jednako kvalitetno, svakako se tako nastoje prezentirati, no ipak su neke formule bolje od drugih. Određeni sastojci i naše navike mogu napraviti značajnu razliku. Prije svega, provjerite sadrže li vaši proizvodi za njegu alkohol. Alkohol veže vodu te stoga uzrokuje suhoću kože u područjima na koja se primjenjuje. Umjesto toga, izaberite blage proizvode, bez alkohola, te njima uklonite šminku i očistite lice bez uzrokovanja oštećenja. Kvalitetna hidratantna krema treba sadržavati i masne sastojke. Njihova je funkcija obnavljanje hidrolipidnog filma, zaštitnog sloja odgovornog za očuvanje cjelovitosti kože i osiguranje dobre hidratacije kože. Hidratantni serum imat će još i brže rezultate budući da sadrži posebne aktivne tvari koje prodiru dublje u gornje slojeve kože, a njegova izrazito fluidna tekstura brzo se upija i savršeno odgovara svim tipovima kože. Stoga brže i snažnije obnavlja cjelovitost hidrolipidne barijere te puni rezerve vode u koži. Može se koristiti tijekom cijele godine i odličan je tretman za revitalizaciju kože u skladu s njezinim potrebama.

Tretmani kisikom daju brze i učinkovite rezultate u borbi protiv dehidriranosti. Patentirane suvremene metode unošenja kisika i aktivnih tvari duboko u kožu omogućuju odlične rezultate bez uporabe igala. Uz pomoć posebnog aplikatora, pod snažnim kontroliranim pritiskom, kisik 98%-tne čistoće, kao i aktivne tvari male molekularne težine, dospijevaju u kožu gdje stimuliraju mikrocirkulaciju, sintezu kolagena i elastina, lipolizu masnoća te ubrzavaju metabolizam kože. Uz to se koriste posebno odabrani preparati na bazi hijaluronske kiseline, što rezultira odmah vidljivim i dugotrajnim rezultatom u borbi protiv dehidriranosti, prikladnom svakom tipu kože te učinkovito doprinosi revitalizaciji. Možemo reći da kisik, poput fine gumice, briše sitne bore uzrokovane dehidracijom i kožu ostavlja prirodno svježom i sjajnom. Tretmane kisikom posebno preporučujem pušačima, u periodu nakon ljeta i jakog izlaganja suncu, ali i svima onima koji imaju masnu kožu s proširenim porama, ili, pak, jako suhu kožu sklonu opuštanju. Vaša će vam koža biti zahvalna.