Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Vitamin C – vitamin blistavosti i zdravlja kože

Prva i najčešća asocijacija vezana uz ovaj vitamin jest njegovo djelovanje na gripu i prehladu, no ovaj višestruko koristan vitamin ima vrlo važnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Kao moćan antioksidans, sposoban je neutralizirati štetne slobodne radikale i tako doprinijeti čišćenju organizma od toksina i teških metala, a uspješno pomaže i u apsorpciji željeza iz hrane.

Potreban je za sintezu kolagena, prirodnog proteina odgovornog za strukturu kože, mišića, kostiju, tetiva i ligamenata, važan je i u procesu zacjeljivanja rana, doprinosi zdravlju zuba i desni, te sprječava krvarenje desni i pojavu skorbuta. Izuzetno povoljno djeluje na dobre bakterije u našim crijevima, a istovremeno pospješuje uništavanje štetnih bakterija i virusa. S obzirom na to da je prirodni antihistaminik, značajna je i njegova uloga u borbi protiv alergija i bolesti dišnih putova. U suradnji s folnom kiselinom i vitaminom B12, potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica čija je zadaća prijenos kisika iz pluća u sve dijelove tijela. Zbog povećanog trošenja, a nedovoljnog unosa, dodatne potrebe za vitaminom C imaju pušači, starije osobe, djeca i sportaši.

Za zdravlje kože, vitamin C je od iznimne važnosti jer kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da lokalno nanošenje vitamina C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka. Lokalna primjena vitamina C u trajanju od najmanje 12 tjedana smanjuje naboranost, hrapavost, pigmentacije kože i vraća joj sjaj. Vitamin C sastavni je dio kože, a nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem, izlaganjem UV zrakama te pušenjem smanjuje se koncentracija vitamina C, pogotovo u gornjem sloju kože. Zbog toga, nastoji se u lokalnoj primjeni vitamina C u obliku krema, fluida, seruma nadoknaditi u koži kozmetičartaj gubitak. Kod svih ovih preparata važna je stabilnost vitamina C i otpornost na djelovanje svjetla, zraka i topline (najmanje je stabilan prirodni vitamin C), pa se nastoji sintetizirati oblik vitamina C koji je postojan na koži i ne gubi učinkovitost u kontaktu s kožom. Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojaka krema za svakodnevnu njegu lica. Osim u kremama, vitamin C može se nanositi u obliku seruma. Na tržištu su dostupni serumi koji sadrže izrazito stabilne komponente vitamina C i djeluju na bore i hiperpigmentacije. Primjena lokalnih pripravaka s vitaminom C ipak se preporučuje u hladnije doba godine kako bi se smanjila mogućnost iritacije kože i crvenila. Pušači i osobe koje nemaju osjetljivu kožu mogu primjenjivati serume i druge preparate koji sadrže vitamin C tijekom cijele godine. Serumi s vitaminom C preporučuju se u dobi iznad 25 godina kao pravovremena prevencija starenju kože.

U profesionalnim kozmetičkim tretmanima vitamin C jedan je od najvažnijih sastojaka, a aplicira se samostalno ili u kombinaciji s drugim antioksidansima u kožu dubinski kako bi se potaknulo stvaranje novog kolagena, popravila oštećenja, te povratio sjaj i blistavost kože. Posebno popularnim tretmanima mezoterapije moguće je, uz hijaluronsku kiselinu i ostale srodne aktivne sastojke, vitamin C aplicirati preciznije i dublje u kožu, čime se ona brže regenerira i pomlađuje. Ovaj se vitamin blistavosti i zdravlja kože primjenjuje od davnina, a novi proizvodi i tretmani koji ga sadrže omogućuju još potpunije njegovo djelovanje.

PS
Zbog svog antioksidativnog djelovanja, vitamin C će smanjiti štetnost slobodnih radikala od UV zračenja, stoga ga nanesite prije sunčanja. Ako kupujete serum s vitaminom C, pazite na koncentraciju koja bi trebala bi biti oko 15 do 20 posto vitamina kako biste dobili najbolji učinak.