Blog

GRAZIA De luxe kolumna:  Upravljaju li hormoni našim životom?

Jeste li znali da je svaki ljudski mozak na početku ženski? Muška obilježja razvijaju se tek u osmom tjednu nakon začeća, kad se pod navalom testosterona kod muškaraca smanjuje centar za komunikaciju i slušni korteks, a udvostručuje se dio mozga zadužen za seks.
Podsjetimo se naučenog iz biologije. Hormone proizvode endokrine žlijezde, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlijezda, štitnjača, gušterača. Dok spolne hormone kao što su estrogen i progesteron kod žena stvaraju jajnici, kod muškaraca testosteron i androsteron proizvode testisi. Estrogen je primarni ženski spolni hormon. Utječe na povećanje težine i na stvaranje masnih naslaga koje su ujedno skladišta estrogena. Smanjuje mišićnu masu, utječe na formiranje sekundarnih spolnih karakteristika, sudjeluje u promjenama tijekom ciklusa djelujući na maternicu. Nedostatak estrogena izaziva razne simptome poput izostanka ili neredovitog menstrualnog krvarenja, opadanja libida, preuranjene menopauze, nemogućnosti začeća, promjene u raspoloženju. Progesteron je drugi važan hormon kod žena, koji zajedno s estrogenom regulira ciklus. Njegov nedostatak odgovoran je za neredovite menstruacije, a važan je tijekom trudnoće jer o njemu ovisi ishod trudnoće. Testosteron je primarni muški spolni hormon koji se izlučuje i kod žena, a njegov manjak očituje se slabim libidom, prilično suhom kožom, kosom i noktima. Povećana koncentracija testosterona u tijelu žene izaziva pojavu pojačane dlakavosti, akni, pretjeranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije.

U reproduktivnim godinama, menstrualni ciklus donosi hormonalne promjene na mjesečnoj bazi. Na početku ciklusa razine progesterona i estrogena su niske, što testosteron čini nadmoćnim pa on potiče stvaranje sebuma i nepravilnosti. Proizvodi se i prostaglandin koji kožu čini osjetljivom na bol pa bi odlazak na tretman kozmetičarki u ovome periodu mogao biti bolniji nego inače. Kako se bližimo ovulaciji, tijekom koje smo biološki “programirani” za privlačenje partnera, koža izgleda ljepše, jedrije i manje se masti. Robusnija je, manje se crveni, bolje podnosi agresivnije tretmane i promjene kozmetičkih proizvoda. Želite isprobati novu kremu? Ovo je pravo vrijeme za uvođenje novih proizvoda u rutinu. Planirate odlazak kozmetičarki? Dogovorite se za termin u periodu između 10. i 14. dana ciklusa.
Nakon ovulacije koža nam izgleda najgore. Zbog zadržavanja vode, pomalo je podbuhla, progesteron blokira pore, a stabilni testosteron ima relativnu dominaciju nad estrogenom, što omogućava njegovu konverziju u najpotentniji androgen dihidrotestosteron (DHT), odgovoran za nastanak akni i androgenu alopeciju, odnosno ćelavljenje. Osim kože, kosa u ovom periodu također izgleda najlošije. Vlasište se jako masti i primjećujemo pogoršanje kvalitete kose. Polovicom ciklusa počnite razmišljati o promjenama koje vam slijede već kroz nekoliko dana. Sada je vrijeme za odstranjivanje odumrlih stanica kože kako biste spriječili pojavu začepljenih pora s nadolazećim porastom progesterona. Ako primjećujete intenzivnije lučenje sebuma u ovome periodu, nemojte i dalje inzistirati na korištenju teških preparata, nego odaberite lakše gel kreme koje ne opterećuju kožu. Izbjegavajte proizvode na bazi alkohola i parfema koji iritiraju kožu jer time dodatno potičete lučenje sebuma, i jednom do dva puta tjedno večernju rutinu nadopunite glinenom maskom koja će kožu očistiti i spriječiti stvaranje nepravilnosti. Period posljednjeg tjedna ciklusa nije dobar za agresivne tretmane kod kozmetičara, niti za uvođenje novih proizvoda.

Ulaskom u zrelije godine, hormoni koji štite i održavaju kvalitetu kože više nisu dovoljno učinkoviti. Estrogen obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti, a budući da u ovoj fazi njegov udio radikalno opada, dolazi do isušivanja i opuštanja kože, nedostatka prirodnog kolagena i elastina. Istovremeno, povišen udio progesterona u odnosu na estrogen može dovesti do pojave akni. U ovom periodu smanjenja prirodne proizvodnje masnoća mogu vam preporučiti da više pažnje posvetite proizvodima za njegu. Lice čistite blažim preparatima koji ne sadrže alkohol i koji će ukloniti samo nečistoće s kože. Odaberite specijalizirane linije namijenjene čišćenju zrele kože te preparate s višestrukim djelovanjem, prije svega hranjive kreme s vitaminom A i E ili ureom, laktičnom ili alfa-hidroksilnom (AHA) kiselinom, koje će omogućiti zadržavanje vlage. Također, možete u svakodnevnu njegu uključiti preparate koji sadrže tvari čija se prirodna proizvodnja polako smanjuje poput kolagena i elastina, kao i bogate, hranjive noćne kreme. Naravno, obavezno je da krema ima zaštitni faktor. Izbjegavajte umivanje i tuširanje pretoplom vodom jer će ona dodatno isušivati kožu. Pad razine estrogena, ulazak u menopauzu i efekti UV zraka ostavljaju trag na koži koja gubi čvrstinu, vezivno tkivo slabi, a konture lica se opuštaju. Treba imati na umu da i pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Za kraj, nije naodmet spomenuti ulogu stresa u stvaranju akni, pogotovo u periodu PMS-a kad smo pojačano razdražljivi. Stres potiče izlučivanje hormona iz nadbubrežne žlijezde, poput kortizola, čije visoke razine povratnom spregom povećavaju razine androgenih hormona odgovornih za pojačano lučenje sebuma i nastanak akni. Rasterećujte se od stresa opuštanjem, rekreacijom, meditacijom, pazite na prehranu i da imate dovoljno sna jer to su čimbenici od izuzetne važnosti za kvalitetu kože