Blog

GRAZIA De luxe kolumna: (NE)REALNA OČEKIVANJA

Svakog proljeća isto. Odjednom počinjemo primjećivati sve nedostatke koje su skrivali slojevi tople odjeće. U laganim košuljama i majicama kao da i više vremena provedemo pred ogledalom, sagledavajući svoje tijelo iz svih kutova. Ocrtavaju se sve nepravilnosti, a tu je i pomisao na more i plaže…Priznali ili ne, činjenica je da nam nezadovoljstvo vlastitim izgledom smanjuje samopouzdanje, a manjak samopouzdanja s vremenom može narušiti i kvalitetu života. I nije ova pojava rezervirana za osobe koje se bore s viškom kilograma. Nevjerojatno je velik broj primjera s kojima se svakodnevno susrećem, u kojima djevojke koje svi smatraju iznimno privlačnima, vitke, uvijek nasmiješene, sebe i svoje tijelo doživljavaju potpuno drukčije od drugih ljudi. Ponekad je bolje napraviti promjene u ponašanju nego promijeniti boju kose ili krenuti na dijetu. Vjerovali ili ne, optimizam i dobro raspoloženje donose najviše komplimenata za izgled. Promjena dolazi iznutra. Ipak, to je tema za drugu struku.

Iz osobnog i profesionalnog iskustva mogu reći da se najveći problemi javljaju mjesec dana prije odlaska na more. Tada je i potraga za brzim rješenjem najintenzivnija. Nemojte zaboraviti da smo mi u beauty salonima kozmetičari, imamo odlične tretmane uz pomoć kojih možemo postići zavidne rezultate, ali nemamo čarobni štapić. Tu dolazimo do ključne stvari: (ne)realnih očekivanja. Možemo puno, ali ne možemo izgubiti kilograme za vas i potrebno je neko vrijeme da bi tretmani djelovali. Kozmetički tretmani prije svega djeluju na potkožno masno tkivo, učvršćuju vezivno tkivo, te potiču limfu, čime se uklanja problem oticanja i zadržavanja vode u organizmu. Ukratko i laički: djelujemo na smanjenje nakupina celulita i poboljšanje općeg izgleda kože, te smanjenje obujma. Smanjenje obujma ne mora nužno biti vezano uz gubitak kilograma. Tretmani rade upravo to – preoblikuju vaše tijelo, ali ne gube kilograme. Oni se gube samo i isključivo pravilnom prehranom te odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Od malih nogu skupljamo posljedice nezdravog stila života, očekujući da sve nestane u desetak tretmana. Budimo realni, to je nemoguće. Anticelulitne kure u posljednji tren popravit će opći izgled kože i razbiti površinske nakupine celulita. Za bolje i dugotrajnije rezultate ipak treba više vremena i tretmana, te odgovarajuća promjena stila života. Organizmu je, naime, potrebno i vrijeme da bi sve te toksine koji čine celulit procesuiralo i uklonilo iz organizma. Jeste li se ikada zapitali što se događa s celulitom kada ga “razbijemo”? Veliku ulogu igra dovoljan unos tekućine u organizam, prije svega vode, koja će nositi toksine kroz mokraću van iz organizma. Zato je preporuka intenzivnije tretmane raditi svakih par dana kako bi tijelo stiglo riješiti se toksina koje su masne stanice, potaknute tretmanima, odbacile. Za najbolje rezultate potrebna je intenzivna kura u trajanju od mjesec dana s tretmanima kombiniranima individualno prema vašim potrebama, ovisno o vrsti i stadiju celulita, te uz neizostavnu brigu o pravilnoj prehrani. Namjerno naglašavam važnost pravilne prehrane, a ne dijete. Rigorozne dijete drže nas u stalnom stanju psihičke opterećenosti, pa kad se malo opustite, kilogrami i celulit se “vrate” i to je onaj dobro znani “bumerang efekt”. Pravilnom prehranom, s druge strane, dobivamo zdrave navike koje nam neće predstavljati toliko opterećenja, nego će prerasti u naviku te možda malo sporije od dijete, ali na zdraviji način djelovati na pozitivne promjene našeg tijela. Nakon svake anticelulitne kure svaki će vam stručnjak preporučiti isto: svoje stanje održavajte redovitim odlaskom na tretmane, masažama jednom tjedno, tjelesnom aktivnošću i prehranom. Briga o tijelu lavovski je posao, ali daje osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.