Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Neprijatelj broj 1

Poznato je da je celulit neprijatelj broj jedan većini žena. Uglavnom ga nasljeđujemo po majci, a razvitku celulita doprinosi i niz hormonalnih promjena koje donosi starenje, nepravilan način prehrane, nedovoljan unos vode te nedovoljno kretanja. Zato celulita nisu pošteđene ni mršavice, i tek ga rijetke sretnice nemaju. Nažalost, celulit se ne može potpuno ukloniti, ali može se donekle ublažiti. Predstavljam vam dva tretmana čija kombinacija daje odlične rezultate.

MEZOTERAPIJA
Mezoterapija je trenutno jedan od najpopularnijih estetskih tretmana. Prvotna namjena terapije bila medicinska, da bi zatim evoluirala u dermatologiju i dermatološku kozmetologiju, te kozmetiku. Predstavlja posebne metode unošenja niskih doza različitih ljekovitih sastojaka u kožu lica i tijela, na područja koja se želi tretirati. Mezoterapija je najspominjanija u kontekstu tretiranja lica, a manje je poznato da odlične rezultata daje u anticelulitnim tretmanima i tretmanima oblikovanja tijela. Iako se i na tijelu može primjenjivati i aplikacija dermapenom, preporuka je da se koristi aplikacija metodom mikroinjektiranja malim iglicama koje osjetite kao ubod komarca.
Do poboljšanja tretiranih indikacija dolazi djelovanjem koktela koje se unose u kožu. Cilj je ubrzavanje metabolizma i oštećivanje stjenke stanične membrane masne stanice. Takvom stimulacijom potičemo masnu stanicu da ispušta masne kiseline i tako uklanja masne nakupine tj celulit. U tretmanima tijela koristimo aktivne ampule L-karnitina kod masnog i tvrdog celulita, artičoke koja se primjenjuje kod vodenastog celulita ili pak Coffeina koji je odličan za sva stanja. Tretmani se izvode jednom tjedno, a par dana nakon tretmana dobro bi bilo napraviti neku metodu drenaže, bilo da je riječ o maderoterapiji, anticelulitnoj masaži ili limfnoj drenaži.

Cryo21 - U službi ljepote
Kriolipoliza je nova tehnologija čiji su rezultati smanjenje lokaliziranog masnog tkiva kroz selektivni i neinvazivan postupak. Na taj način možemo kontrolirati pojavu masnih naslaga na prirodan način, bez traumatičnih iskustva invazivnih metoda (liposukcije) i bez rizika oštećenja okolnog tkiva koje se može dogoditi kod metoda kao što su radiofrekvencija, kavitacija, ultrazvuk ili laser.
Za razliku od vakumske kriolipolize koja radi na temperaturama do -5°C i zbog djelovanja vakuma ima široki spektar kontraindikacija, Cryo21 aparatom postižemo temperaturu od -10°C i potpuno neinvazivno djelujemo na masne stanice. Terapija je pogodna i za osobe s dijabetesom, osobe koje imaju problem sa štitnjačom, pejsmejkerom, te one s problemima proširenih vena i kapilara. Namjena joj je rješavanje lokalnih masnih naslaga, primjerice masnog tkiva na trbuhu, donjem dijelu leđa, na rukama ili bokovima.
Prilikom izvođenja tretmana, specijalnim se aplikatorom ciljano obrađuje masno tkivo. Usmjeravamo terapiju na određeno, željeno područje i djelujemo lokalno. Masne stanice u potkožnom tkivu su većinom zasićene masne stanice bogate kiselinama i kao takve vrlo su osjetljive na hladnoću. S druge strane, susjedni elementi poput krvnih žila, perifernih živaca, melanocita, siromašnih masnih stanica, puno su manje osjetljive na hladnoću. Ova karakteristika presudna je u eliminaciji masnih stanica bez oštećenja okolnog tkiva.
Proces uklanjanja celulita kriolipolizom započinje kristalizacijom, nakon koje slijedi progresivni raspad stanica tj. “programirana smrt stanice”. Mehanizam je to kojim stanica aktivno, uz utrošak energije i sintezu određenih proteina, pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja s postupnim oslobađanjem lipida tijekom idućih 15 dana. Kada tretmanom želimo topiti prekomjerne masnoće, izvoditi ćemo ga upravo u razmaku od 15 dana, dok kod anticelulitnog programa i tretmana lica, preporučamo razmak od sedam dana.
Osim što su rezultati mjerljivi u centimetrima i odmah vidljivi, promjene se u organizmu događaju još idućih 15 dana. Tretman je ugodan, uz osjećaj intenzivne lokalizirane hladnoće, uglavnom na samom početku izvođenja, a nakon tretmana jednostavno nastavljate s uobičajenim aktivnostima, bez nelagodnosti.