Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Muška njega - tabu?

Prvi odlazak u kozmetički salon muškarcima je često “velika odluka”, koju često odgađaju, ali se informiraju i educiraju te često dolaze na poticaj svojih boljih polovica. A mi volimo njegovane muškarce. Osnovna njega odavno je prestala uključivati samo brijanje i tuširanje, a sve veći broj muških klijenata u kozmetičkim salonima dokaz je osviještenosti i, budimo iskreni, želje da budu njegovani i lijepi. Uz rekreaciju i sport, kozmetički tretmani postali su dio stila života. Pitanje je samo žive li u okruženju koje to prihvaća pa će vam to priznati, ili će potajice koristiti kozmetičke usluge i vašu kremu za lice?

Brojne svjetske kozmetičke kuće odavno su prepoznale potrebe muškaraca i sve više pažnje posvećuju kreiranju proizvoda namijenjenih potrebama njihove kože. Danas na tržištu profesionalne kozmetike postoje specijalizirane linije za njegu muške kože lica, ali i, primjerice, posebne linije profesionalnih voskova za depilaciju koji svojim sastavom odgovaraju čvrstim muškim dlakama. U prvom dolasku u kozmetički salon, prema našem iskustvu, muškarci donose odluku po preporuci, ali jednom kada dođu, rado će poslušati stručne savjete te ih se pridržavati i kod kuće. Usprkos ustaljenom mišljenju da većina muškaraca u salon dolazi isključivo na masaže, u stvarnosti je to samo mali segment muške njege. Sve ih se više odlučuje na tretmane lica iako je muška koža u prosjeku i do 16 % deblja od ženske, zbog čega je i otpornija. No, njihove lojne žlijezde imaju značajniju ulogu, a rezultat je masnija i kiselija koža, podložnija bakterijama, koje pak uzrokuju prištiće i pretjerani sjaj, a dodajmo tome i nečistoću uzrokovanu vanjskim utjecajima, tvrdom vodom ili duhanom. Međutim, najveći problem muške kože je svakodnevno brijanje. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice nego i površinski sloj kože. To često uzrokuje nadraženost, isušenost i crvenilo kože lica. Tretmani za mušku kožu zahtijevaju nešto drukčiji pristup. Naime, razina kolagena i elastičnih vlakana kod muškaraca je nešto viša nego kod žena. To njihovu kožu čini glatkom i otpornijom na bore. Osim toga, muška koža dulje zadržava vlagu zahvaljujući stabilnom hidrolipidnom sloju. Iako se znakovi starenja kod muške populacije uglavnom pojavljuju tek nakon 40. godine života (srećkovići!,) pravilna njega i prevencija je nužna već u 30-ima.

U svom kozmetičkom salonu od prvog dana imam muške klijente, a mnogi od njih su s nama već godinama. Isto tako, znam da su mnogi saloni namijenjeni samo ženama, ali to je njihov izbor. U pravilu je svaki kozmetički tretman moguće prilagoditi muškarcima, koji su jako zahvalni klijenti. Jednom kada steknu povjerenje i osjećaju se ugodno, nemaju potrebu isprobavati i lutati od salona do salona. Vjerujte, još uvijek postoji velika potreba za ovakvim tekstovima muške tematike u ženskom časopisu. Pružite im poticaj umjesto osuđivanja, pohvalite ih. Ništa nije privlačnije od muškarca koji ima vjere u sebe, to je afrodizijak bez konkurencije. Činjenici da je on zadovoljan u svojoj koži malo koja žena može odoljeti.