Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Beauty report by Antonija Tretinjak

KISIK
Trajni nedostatak kisika u tkivu uzrokuje ubrzano starenje kože, bore i opuštenu kožu. Moderni kozmetički tretmani bez uporabe igala, samo uz pomoć kisika i aktivnih seruma, obogaćenih vitaminima, peptidima i nanohidratorima djeluju na dublje slojeve kože, potičući samo obnovu stanica i ostavljajući kožu vidno pomlađenom i zategnutijom. Posebnim aplikatorom, pod snažnim kontroliranim pritiskom, kisik 98%-tne čistoće, kao i aktivne tvari male molekularne težine, dospijevaju u kožu gdje stimuliraju mikrocirkulaciju, sintezu kolagena i elastina, lipolizu masnoća te ubrzavaju metabolizam kože. Znakovi koje vrijeme ostavlja na koži su smanjeni, a nesavršenosti poput ožiljaka, tragova akni, pigmentacije, strija, masnih naslaga i celulita vidno nestaju.

LUBENICA, IDEALNA LJETNA POSLASTICA
Lubenica je idealna alternativa čokoladi ili sladoledu tijekom ljetnih mjeseci. Osim što u 100 grama sadrži samo 30 kalorija, bogata je vitaminima C, A, B6, B1, magnezijem i kalijem te likopenom. Likopen je pigment koji daje crveno-roza boju lubenici i snažan je antioksidans koji štiti stanične strukture od napada slobodnih radikala, ujedno štiti srce te sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Što je veća razina likopena u organizmu, manji je rizik od bolesti srca i krvožilnoga sustava. Vitamin B6 rješava nas umora i slabosti, slabokrvnosti i kožnih poremećaja poput ekcema i seboreje, a vitamin B1 sudjeluje u proizvodnji energije. Jedino na što se mora paziti je to da lubenica ima visok glikemijski indeks koji potiče nagli skok šećera (glukoze) u krvi. Lubenica pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno djeluje na probavni sustav!

HIDROTERAPIJA
Ključno djelovanje hidroterapije vezano je za osjećaj hladnoće i topline. Topla voda opušta, a hladna stimulira rad unutarnjih organa i cirkulaciju. Hladna voda, osim što ima alkalizirajuci i detoksikacijski efekt, odnosi negativnu energiju iz tijela. Toplina izazvana vanjskim faktorom smanjuje lučenje hormona stresa, a hladnoća, s druge strane, povećava aktivnost unutar stanica i pomaže zatvoriti pore na koži. Zahvaljujući povećanom protoku krvi, stanice kože brže se regeneriraju. To potiče proizvodnju kolagena, koji je bitan za povećanje elastičnosti kože i smanjenje bora. Jednostavan način za oponašanje spa terapije jest izmjenjivanje vode pod tušem. Najbolje je započeti vrućom vodom, a nakon nekoliko minuta korištenja, na minutu pustite mlaz hladne vode. Tada opet okrenite na vruću vodu, pa izmjenu ponavljajte nekoliko puta.

KONTROLIRAJTE SVOJE MADEŽE
Za one koji imaju puno madeža, šanse za nastanak melanoma koji se može razviti u rak kože može povećati i neodgovorno izlaganje suncu. Ne treba se zavaravati niti tijekom oblačnih dana jer tada čak i do 80 % sunčevih zraka prolazi kroz oblake. Koža pamti svaku našu izloženost suncu i UV zrakama pa se oštećenja stanica kože od sunca ne mogu popravljati. Normalni madeži su malene smeđe mrlje na koži koje se često povećavaju kako rastemo. Svaki madež koji nema pravilan rub, asimetričnoga je oblika te naglo naraste ili promijeni boju poziva na oprez. Redovito praćenje madeža tijekom cijele godine i pravodobno uočavanje svih bitnih promjena, velik je korak u zaštiti kože. Madeže treba pregledavati barem jednom godišnje, a svakako nakon ljetovanja.