Blog

GRAZIA De luxe kolumna: Beauty report by Antonija Tretinjak

LJETNA AVANTURA
Ljeto je mnogima najdraže godišnje doba, ali ne samo zbog mora, sunca i odmora, nego i zato što se ljeti osjećaju bolje i samopouzdanije. Preplanuli, sjajne kože, u odjeći koja skriva i otkriva taman koliko treba. Studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazuju jak pozitivan učinak djelovanja sunca na razinu serotonina – hormona sreće, dopamina i hormona stimulacije melanocita (MHS), a ti hormoni podižu raspoloženje i pobuđuju libido. Dakle, kakvi smo u ljubavi ne određuju partner, godine, okolnosti ili emocije, nego hormoni, kako tvrde znanstvenici. Ipak, jedino je važno kako se vi osjećate, a katkad je najbolje prepustiti se osjećajima. Možda doživite ljetnu “avanturu”, a možda se taj odnos pretvori u pravu ljubav. Nije ni bitno, uživajte u čarima koliko god trajalo.
P. S. I koža će vam biti zahvalna.

UPS, PEČE!
Glavni krivci za opekline i trajna oštećenja kože su UVA i UVB zrake, a nastaju zbog pretjeranog izlaganja suncu bez kvalitetne zaštite. Osobe svijetle puti lakše će zadobiti opekline od onih koje imaju tamniju put, no bez obzira na zaštitu, nemojte se izlagati suncu od 11 do 17 sati. Prvi znakovi opeklina su crvenilo kože i osjetljivost na dodir. Ozbiljnija opeklina može uzrokovati oštećenost i plikove, a moguće je da osjećate simptome gripe – temperaturu, mucninu, glavobolju i slabost. Za takve opekline najbolje je koristiti gelaste preparate koji će hladiti i izvuci temperaturu te pružiti osjećaj ugode, a izbjegavati teške masne kreme koje dodatno zadržavaju toplinu. Tu je Aloe vera, provjeren i djelotvoran preparat na koji se uvijek možete sa sigurnošću osloniti.

PRSTI U PEKMEZU
Posljednjih sezona sve su popularniji pekmezi za sunčanje. Oni su, kao i ulja, prije svega namijenjeni za korištenje u kombinaciji sa zaštitnim kremama, pri čemu se krema nanosi oko pola sata prije izlaganja suncu, a pekmez se stavlja u razmaku od pola sata do sat vremena nakon kreme. Ono cime su pekmezi za poticanje bržeg tamnjenja osvojili brojne poklonike lijepa je brončana boja koju koža dobiva nakon sunčanja. Bogati su karotenoidima iz ekstrakta mrkve i oraha, a mnoge će oduševiti dodatak šljokica koje daje dodatan sjaj i blještavilo koži. Najveća prednost pekmeza je u tome što je saveznik bržeg postizanja preplanule puti, kao i dugotrajnije boje jer sprječava guljenje kože.

LAVANDA
Kraljica ljeta zavodi specifičnim mirisom i prekrasnom tamnoljubičastom bojom. Lavanda ima široku uporabu u aroma terapiji, a eterično ulje ima antiseptička i protuupalna svojstva te ubrzava oporavak kože. Njezin blagi miris opušta i uklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande koristi za masažu, ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića, a korisno je pomoćno sredstvo u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san, a koriste se i kao dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravka, losiona, kupki i sl. S takvima ne možete pogriješiti!